Zonnemiddag

Op zo. 15 juli is Sterrenwacht Halley van 14.00-16.00 uur voor publiek geopend. Als het niet bewolkt is, worden enkele grote en kleine telescopen op de zon gericht. Die zijn voorzien van speciale filterstegen het felle zonlicht. Dankzij die filters zie je donkere zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen op de zon en aan de rand de Zon. Leden geven daarbij tekst en uitleg. In het auditorium worden publiekspresentaties over de zon gegeven, boeiend voor jong en oud. Als alles volgens planning verloopt, wordt in augustus een ruimtevaartuig naar de zon gelanceerd: de Parker Solar Probe. De komende zeven jaar zal hij maar liefst 24 maal langs de zon vliegen, waarbij hij zelfs door diens ijle corona of dampkring heen beweegt. Hij zal de zon als het ware aanraken!

You may also like...